Opening IKEA Hasselt

Als vierde shoppingstad van België en derde van Vlaanderen is retail één van de speerpuntsectoren in het economisch beleid van Hasselt. Op vlak van retail streeft Stad Hasselt naar een breed aanbod, met zowel zelfstandige handelaars - die vooral een plaats hebben in de binnenstad, als grotere en internationale spelers - die beter tot hun recht komen aan de rand van de stad. Eén van deze internationale spelers opende 3 februari de deuren: IKEA Hasselt.

 

De komst van internationale grote spelers binnen deze sector geeft Hasselt op verschillende vlakken een economische boost. Zo zorgt de Zweedse meubelgigant voor maar liefst 300 jobs in Hasselt. Veel werknemers zijn afkomstig van Hasselt en de directe omgeving. De IKEA-vestiging in Hasselt geeft onze stad ook meer zichtbaarheid en aantrekkingskracht buiten Hasselt en de provincie en zal zo ook de lokale economie in Hasselt versterken. De ervaring van de meer dan 300 vestigingen in bijna 50 landen leert namelijk dat IKEA een positief effect heeft op de andere winkels en handelszaken. Er wordt verwacht dat een groot deel van de IKEA-bezoekers ook de stad intrekt om verder te winkelen, eten, drinken…

IKEA Hasselt gaat voluit voor een duurzamere toekomst

IKEA Hasselt heeft een uniek sorteer- en rangeersysteem in vergelijking met andere vestigingen van IKEA.  Dit systeem werkt met een silo (dit is het hoogste blauwe gedeelte in het gebouw). In deze silo kunnen ongeveer 8500 pallets gestockeerd worden. Deze pallets worden via een netwerk aan transportbanden naar de juiste plaats in de winkel gebracht. Dit gebeurt geheel automatisch en kan de hele dag door plaatsvinden.

IKEA wil ook een positieve impact hebben op mens en planeet. Ze schakelen voor alle verlichting volledig over naar energiezuinige leds en al het katoen voor hun producten komt uit duurzamere bronnen. Ze streven naar 100% hernieuwbare energie en willen tegen 2020 al hun hout aankopen uit duurzamere bronnen.

Nog enkele duurzaamheidsweetjes over IKEA Hasselt:
• Volledige verlichting van de site (gebouw en parking) is LED.
• Verlichting parking is “vleermuis vriendelijk”
• Op het dak liggen zo’n 3700 zonnepanelen
• Het regenwater op het dak wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten
• Oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen op de parking.
• Doorgedreven gescheiden afvalbeheer (karton, metaal, hout, piepschuim, plastiek,…)
• Recuperatie organisch afval keuken voor productie biogas
• Geen gebruik van organische brandstoffen. (Gas, Mazout)
• Dark warehouse (Silo) (geen verlichting noch verwarming)