Fietsbasis en Springplank winnen MVO-award

Fietsbasis en Springplank verkozen tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer van het Jaar

 

Fietsbasis en Springplank, twee sociale economie-organisaties, werden maandagavond 24 april te PXL-Congress uitgeroepen tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer van het Jaar 2017. Met dit netwerkevent, dat voor de tweede keer georganiseerd werd, werden die ondernemingen op het grondgebied Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek die uitmunten op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de bloemetjes gezet. Dit jaar werd de prijs opgedeeld in een prijs voor kleinere (<20 VTE) en (middel)grote ondernemingen (>=20 VTE): behalve Springplank en Fietsbasis vervolledigden (voor de grote ondernemingen) Mensura en Ethias en (voor de kleine ondernemingen) Huis Midori, Vengo, Vossenberg-1-team en Watertechniek Teunissen) het erg sterke deelnemersveld.

De ingezonden dossiers werden grondig beoordeeld door een zeskoppige jury aan de hand van de MVO-scan, een instrument uitgewerkt in samenspraak met o.m. VOKA en UNIZO. De prijs voor de kleine onderneming ging finaal naar Fietsbasis. De organisatie slaagt er perfect in om  haar twee kerndoelstellingen (het bieden van werk aan kansengroepen enerzijds en het bevorderen en versterken van fietsmobiliteit) te vertalen naar een economisch rendabele werking. Personen laten doorstromen naar het reguliere arbeidscircuit waarbij samengewerkt wordt met een brede waaier aan stakeholders maar waarbij de klant centraal blijft staan, is de sterkte van de organisatie. Springplank werd dan weer bekroond vanwege de innovatiekracht waarmee ze haar kerndoelstelling (de professionele inschakeling van kansengroepen) bewerkstelligt. Zo werd het principe van zelfsturende teams recent succesvol geïmplementeerd binnen de organisatie maar ook op vlak van productontwerp gooit de organisatie hoge ogen: denk maar aan de afgedankte vlaggen die gebruikt worden om o.m. tassen te maken of de diverse hedendaagse designitems die in het Hendrikshuis te vinden zijn.

Met Fietsbasis en Springplank werden waardige opvolgers gevonden voor de Wroeter, de winnaar van vorig jaar. Fietsbasis en Springplank ontvingen een cheque ter waarde van 1.000€ en alle genomineerde ondernemingen ontvingen een geschenkmand.

Dit initiatief werd georganiseerd door de interlokale vereniging Werkgelegenheid Midden-Limburg. De interlokale vereniging is een samenwerkingsverband tussen de stad Hasselt en gemeenten Zonhoven en Diepenbeek met als doel maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren en de creatie van lokale tewerkstelling te ondersteunen.

FOTOVERSLAG

V.l.n.r.:

Peter Prévot (Gemeente Diepenbeek, schepen economie)
Saartje Boutsen (Corporate Social Responsability Manager JBC)
Annelies Smolders (Zaakvoerder Huis Midori)
Benoit Verwilghen (‎Vice-CEO & CFO Ethias)
Virginie Claes (Presentatrice)
Tom Vandeput (Voorzitter interlokale vereniging Werkgelegenheid Midden-Limburg en schepen economie stad Hasselt)
Erwin Hermans (Directeur Springplank)
Kamiel Libbrecht (Voorzitter Fietsbasis)
Erwin Cuppens (Algemeen Directeur Watertechniek Teunissen)
Kris Puelings (Regiodirecteur Limburg/Kempen Mensura)
Thomas Kauffman (Zaakvoerder Vengo)
Bart Moors (Zaakvoerder Vossenberg-1-team)